Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016

Όχι μετά Χριστόν προφήτες

Καθώς κάθε τετραετία αναζωπυρώνεται η συζήτηση για το οικονομικό και
περιβαλλοντικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων ενώ στην Ελλάδα διαρκώς πληθαίνουν οι πρώην φανατικοί υπέρμαχοι, που εκ των υστέρων ξιφουλκούν εναντίον της διοργάνωσης του 2004, έχει σίγουρα σημασία να θυμόμαστε τις διάσπαρτες, μικρές αλλά μαχητικές, κοινωνικές αντιστάσεις ενάντια στην Ολυμπιάδα.
Η ανακοίνωση του Δικτύου Οικολογικής Δράσης Ιωαννίνων μοιράστηκε, σε εμφανώς εχθρικό κλίμα, τον Μάϊο του 2000 στην κεντρική πλατεία της πόλης, κατά την περιφορά της Ολυμπιακής φλόγας ανά την επικράτεια ενόψει των αγώνων του Σίδνεϋ, σε μια περίοδο που είχαν εκφραστεί αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας.
 

ΝΑ  ΜΑΤΑΙΩΘΕΙ  Η  ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ  ΤΟΥ  2004  !
 
Η πομπώδης ανά την επικράτεια περιφορά της Ολυμπιακής φλόγας ενόψει των Ολυμπιακών του Σίδνεϋ συμπίπτει χρονικά με την αναζωπύρωση του δημόσιου ενδιαφέροντος για την Ολυμπιάδα του 2004, ύστερα από τις γνωστές δηλώσεις του Προέδρου της ΔΟΕ κ. Σάμαρανκ ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει στην προετοιμασία των αγώνων.
Είναι φανερό πως οι δηλώσεις αυτές, εάν δεν έγιναν επί τούτου, αξιοποιούνται κατάλληλα από την κυβέρνηση, τα διαπλεγμένα μέσα ενημέρωσης και τα κατασκευαστικά τραστ, προκειμένου να δημιουργηθεί κατάσταση "εθνικής" έκτακτης ανάγκης και να εφαρμοστούν, χωρίς αντιδράσεις, συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες για την ανάθεση και κατασκευή των έργων.
            Ωστόσο, τα δυόμισι χρόνια που πέρασαν από την ανάθεση των Αγώνων στην Αθήνα, παρέχουν επαρκή δείγματα γραφής για τα περιβαλλοντικά και οικονομικά ερείπια, που θ' αφήσει πίσω του το μεγάλο φαγοπότι του 2004 και έχουν ήδη δικαιώσει τη μειοψηφία, που αντιτάχθηκε τότε στη διοργάνωση (χωρίς δυστυχώς τη βοήθεια των ηγεσιών του ΚΚΕ και του Συνασπισμού).
Αυτή την ενοχλητική συζήτηση η ελληνική αστική τάξη θέλει να τη σταματήσει και γι' αυτό επιδιώκει να καλλιεργήσει κλίμα "εθνικής ομοψυχίας" για το 2004, που θα αποκλείει κάθε αντίλογο και θα στιγματίζει όσους επιμένουν να αντιδρούν ή απλώς να θέτουν ερωτήματα. Το ίδιο κλίμα εξάλλου τροφοδοτούν τόσο η επιλογή της κ. Δασκαλάκη ως Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής με την ομόθυμη στήριξη της Ν.Δ. όσο και οι διάφορες, χαζοχαρούμενες κατά τα άλλα, εκδηλώσεις, που διοργανώνουν Δήμοι, κατά μήκος της διαδρομής της φλόγας.
            Ένας από αυτούς και ο Δήμος Ιωαννιτών, που δεν παραλείπει να συνδέσει την εκδήλωσή του με το αίτημα για τη διοργάνωση των κωπηλατικών αγωνισμάτων της Ολυμπιάδας του 2004 στη λίμνη Παμβώτιδα. Πρόκειται όχι μόνο για υποκριτική δημαγωγία (αφού είναι γνωστό ότι τους Ολυμπιακούς αγώνες διοργανώνουν πόλεις και όχι χώρες) αλλά για πρωτοφανή ανευθυνότητα απέναντι στην Παμβώτιδα. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το υπό διαρκή ταλαιπωρία οικοσύστημα της λίμνης δεν αντέχει τη γιγαντιαία διοργάνωση με εκατοντάδες αθλητές, μηχανοκίνητα σκάφη συνοδείας, χιλιάδες διαπιστευμένους και θεατές, τόνους από σκουπίδια κλπ. Είναι εξάλλου συνήθης πρακτική να κατασκευάζονται τεχνητοί στίβοι κωπηλασίας, κλειστοί και από τις 4 πλευρές, και πάντως σε ικανή απόσταση από αστικά κέντρα (στο Σίδνεϋ λ.χ. διατέθηκε έρημη έκταση χιλιάδων στρεμμάτων)
            ¨Οσο αφορά εμάς, εξακολουθούμε να είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη διοργάνωση των αγώνων του 2004 επειδή α) είναι βέβαιο ότι το οικονομικό ισοζύγιο θα είναι αρνητικό και οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν τη σπατάλη μιάς εφήμερης γιορτής, από την οποία θα πλουτίσουν οργανωμένα συμφέροντα  και ολιγάριθμες ομάδες
β) η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος θα ανατρέψει τα ήδη προβληματικά σχέδια περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας και θα επηρεάσει το συσχετισμό των επενδύσεων υπέρ της Αθήνας
            γ) θα επιταθεί η καταστροφή του περιβάλλοντος στην Αττική με την οικοπεδοποίηση δασών, την τσιμεντοποίηση της παραλίας και την καταστροφή του Σχοινιά
            δ) αντί των κοινωνικά χρήσιμων χώρων άθλησης σ' όλη την Ελλάδα θα κατασκευαστούν τεράστιες εγκαταστάσεις για παθητικούς θεατές μόνο στην Αθήνα - πολλές απ' αυτές αχρείαστες μετά από τη λήξη των Αγώνων
            ε) οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες ελάχιστη σχέση έχουν με το περιβόητο "Ολυμπιακό πνεύμα" αλλά αντίθετα αποτελούν μια στυγνή οικονομική επιχείρηση υπό τον έλεγχο της ΔΟΕ, που συναλλάσσεται με διάφορες πολυεθνικές
            στ) ο εμπορικός πρωταθλητισμός δεν βασίζεται τόσο στο ατομικό ταλέντο των αθλητών όσο στην αθλητική υποδομή, την εξαντλητική προπόνηση και το οικονομικό και χημικό ντοπάρισμα, των Ελλήνων αθλητών εννοείται μη εξαιρουμένων
            ζ) ο ανταγωνισμός των κρατών για περισσότερα μετάλλια παίρνει τη μορφή συμβολικής σύγκρουσης για "εθνική υπερηφάνεια" και εκτρέφει τον εθνικισμό και ρατσισμό.
            Τις ερχόμενες εβδομάδες θα μας προτρέψουν αρκετές φορές να προσπαθήσουμε, ώστε ν' αποφύγουμε την "εθνική ήττα" της ματαίωσης της Ολυμπιάδας. Εμείς ήττα θεωρούμε την πληρωμή του οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού κόστους. Και νίκη την αντίσταση στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και την καταστροφή του περιβάλλοντος. 
 
Γιάννενα, 11-5-2000
                 ΔΙΚΤΥΟ  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ  ΔΡΑΣΗΣ  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου