Ο νομός Ιωαννίνων και όλη η Ήπειρος, μια περιοχή με πλούσια φυσική προίκα αλλά και ισχυρή παράδοση και ταυτότητα, στενάζει σήμερα κάτω από τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές.
Η απληστία της μειοψηφίας, αμείωτη βεβαίως και στην εποχή της κρίσης, και η πελατειακή λεηλασία του κράτους έχουν δώσει βαρειά χτυπήματα στις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής και έχουν οδηγήσει στην απόγνωση και την ανεργία χιλιάδες ανθρώπους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Ήπειρος αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ελλάδας στη μείωση του ΑΕΠ σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία.
Οι πολίτες του νομού μας προσδοκούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση της Αριστεράς την ανατροπή της παρακμής. Περιμένουν μια πολιτική βασισμένη στο δημοκρατικό και συμμετοχικό σχεδιασμό, την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης. Έχει επομένως σημασία να σκιαγραφήσουμε κάποιες προτεραιότητες της αναπτυξιακής πολιτικής για την περιοχή :
1. Πρώτος στόχος η εξειδίκευση και υλοποίηση των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Κρίσιμος ο ρόλος των συλλογικοτήτων και των δομών της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και συλλογικής αυτοπεποίθησης των πολιτών.
2. Η επεξεργασία ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και την κτηνοτροφική παραγωγή, την τοπική καθετοποίηση της παραγωγής, την αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος και βεβαίως την ποιότητα και το οικολογικό αποτύπωμα.
3. Στον τομέα των συγκοινωνιακών υποδομών κεντρικοί στόχοι είναι η προώθηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης στο πλαίσιο της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών δικτύων, η εντατική, αντί της σημερινής προσχηματικής, λειτουργία του αεροδρομίου των Ιωαννίνων και φυσικά η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας οδού.
4. Η ανασυγκρότηση των δομών της δημόσιας εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Μία ακόμη κρίσιμη διάσταση είναι η συγκρότηση του ερευνητικού και τεχνολογικού συστήματος της περιοχής και η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού σε καινοτομικές δραστηριότητες.
5. Το τουριστικό μοντέλο για την περιοχή δεν πρέπει να στραφεί στο κυνήγι του «all inclusive” αλλά στην ανάδειξη της μικρής κλίμακας και στην αναζήτηση της χρυσής τομής ανάμεσα στη μεγέθυνση και τη διατήρηση της φέρουσας ικανότητας φυσικών πόρων, δομημένου περιβάλλοντος και μνημείων, το συνδυασμό με την τοπική παραγωγή και τον εμπλουτισμό με νέες δραστηριότητες.
6. Η λειτουργία αποκεντρωμένων συστημάτων διαχείρισης σκουπιδιών, η προστασία των υδάτινων πόρων και του κύκλου του νερού, οι πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και η αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών μικρού μεγέθους στο ενεργειακό μείγμα, ο χωροταξικός σχεδιασμός με άξονες τη βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, οι προτεραιότητες για τις ορεινές περιοχές και πολλά ακόμη συμπληρώνουν ένα μακρύ κατάλογο σκληρής δουλειάς, που περιμένει την Κυβέρνηση της Αριστεράς σε συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς της περιοχής μας.
Το σίγουρο είναι ότι η αναπτυξιακή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να στηριχτεί σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ερείπια αλλά σε θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες, στον κόσμο της εργασίας και στα κινήματα των πολιτών. Αισιοδοξούμε ότι ο δρόμος αυτός ανοίγει στις 25 Γενάρη!